Yaki Onigiri to tradycyjne japońskie danie z przaśnego ryżu uformowanego w trójkąt lub owal. Chrupiąca skórka i miękki ryż w środku na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym.
Składniki
- Ryż basmati - 400 g
- tuńczyk - 130 g
- szczypiorek - 4 stem
- cukier - 2 art. l
- sos sojowy - 4 art. l
- ocet ryżowy - 3 art. l
- Olej roślinny - 2 art. l
- proszek wasabi - 1 art. l
- marynowany imbir - 4 art. l
- pasta miso - 2 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż. Dopraw go octem ryżowym i cukrem. Wymieszać. Rozłóż ryż równą warstwą na blasze do pieczenia, przykryj natłuszczonym arkuszem pergaminu.
Pokrój cebulę na małe pierścienie, wymieszaj z pastą miso i tuńczykiem, dodaj czarny pieprz.
Wlej wodę i trochę octu ryżowego do miski, aby zanurzyć ręce. Zwilż ręce i zwiń małą kulkę ryżową. Zrób dziurę w piłce, umieść tam nadzienie, przykryj otwór ryżem. Uformuj kulkę w owal lub trójkąt. Umieść Onigiri w lodówce na 1 godzinę.
Usmaż Onigiri z obu stron na rozgrzanej patelni. Dla urody możesz ozdobić sezamem. Podawaj Onigiri z sosem sojowym, wasabi, zieloną cebulą i imbirem.