przekąski 07.12.2022

smażone Onigiri

1 godz. 20 min.
4 porcje
Smażone Onigiri
ahirao, stock.adobe.com
0

Yaki Onigiri to tradycyjne japońskie danie z przaśnego ryżu uformowanego w trójkąt lub owal. Chrupiąca skórka i miękki ryż w środku na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotuj ryż. Dopraw go octem ryżowym i cukrem. Wymieszać. Rozłóż ryż równą warstwą na blasze do pieczenia, przykryj natłuszczonym arkuszem pergaminu.

Pokrój cebulę na małe pierścienie, wymieszaj z pastą miso i tuńczykiem, dodaj czarny pieprz.

Wlej wodę i trochę octu ryżowego do miski, aby zanurzyć ręce. Zwilż ręce i zwiń małą kulkę ryżową. Zrób dziurę w piłce, umieść tam nadzienie, przykryj otwór ryżem. Uformuj kulkę w owal lub trójkąt. Umieść Onigiri w lodówce na 1 godzinę.

Usmaż Onigiri z obu stron na rozgrzanej patelni. Dla urody możesz ozdobić sezamem. Podawaj Onigiri z sosem sojowym, wasabi, zieloną cebulą i imbirem.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy