Fuzja kuchni azjatyckiej i europejskiej czasami daje bardzo nieoczekiwany rezultat. Na przykład takie bułki tempura z kurczakiem i jajkiem. Mówię Ci, jak je odpowiednio ugotować, aby nie były zbyt suche i świeże.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 240 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 4 kawałki
- bułka tarta - 3 art.
- filet z kurczaka - 150 g
- sos pomidorowy - 2 art.
- nori - 4 liścia
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż we wrzącej wodzie, aby całkowicie go wchłonął.
Wymieszaj ocet z solą i cukrem i dopraw ryżem.
Ubij dwa jajka, dodaj przyprawy do smaku, usmaż omlet i pokrój w paski.
Osobno usmaż i pokrój kurczaka w te same paski.
Na arkuszach nori ułóż ryż, nie sięgając do krawędzi. Na wierzch ułóż kurczaka i omlet.
Dodaj sos pomidorowy lub inny do smaku. Zwiń ciasne rolki za pomocą specjalnej maty.
Ubij pozostałe jajka i zanurz w nich bułki. Dla wygody możesz je przeciąć na pół.
Bułki panierować i smażyć ze wszystkich stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy