Wiele osób uważa kanapki za nudną przekąskę, która zawsze jest przygotowywana w ten sam sposób. W rzeczywistości tak nie jest i na dowód chcę przypomnieć sobie przepis na kanapkę z wołowiną. Przygotuj się, będzie niesamowicie pyszny!
Składniki
- wołowina (polędwica) – 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- ketchup - 50 ml
- ocet jabłkowy - 2 art.
- SOS (granat) – 2 art.
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- chleb - 4 kawałek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Natrzyj wołowinę solą i mielonym pieprzem.
Posmaruj sosem granatowym, zawiń w dwie warstwy folii i odłóż na bok na 1 godzinę.
Piecz mięso przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Wyjmij wołowinę z piekarnika i nie zdejmuj folii przez kolejne 30 minut.
Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie.
Włóż cebulę do miski, dodaj sól, zmieloną kolendrę i ocet. Wymieszaj i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 10 minut.
Pokrój marchewki w plasterki.
Schłodzoną wołowinę za pomocą dwóch widelców podziel na kawałki o dowolnej wielkości.
Posmaruj chleb keczupem, ułóż mięso, marchewkę i marynowaną cebulę warstwami.
Przykryj wierzch drugą kromką natłuszczonego chleba. W razie potrzeby kanapkę można przymocować długim szpikulcem.