Cóż, kto nie wie o najprostszych makach z ogórkami? Mimo całej banalności jest to świetny szybki i wszechstronny przepis, jeśli potrzebujesz lekkiej przekąski. Urozmaicają bardziej złożone potrawy, gdy chcesz przełączać się między różnymi smakami.
Składniki
- okrągły ryż - 120 g
- woda - 240 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- ogórki - 1-2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj ryż do wrzącej wody i gotuj do miękkości zgodnie z instrukcją.
Wymieszaj ocet, cukier i sól, dopraw ryż i pozwól mu trochę ostygnąć.
Pokrój ogórki w paski i pokrój arkusze nori na pół.
Ułóż ryż nori równą warstwą, nie sięgając do krawędzi.
Z boku drugiej krawędzi ułóż ogórki.
Zwiń rolki za pomocą maty i pokrój wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy