Każda gospodyni dostosowuje przepisy do własnego gustu. Ale zdarza się, że wszystko jest po prostu idealne i nie chcesz niczego zmieniać. Tak mi się stało z tym przepisem. Lagman z wieprzowiną, ziemniakami i makaronem stał się ulubieńcem mojej rodziny!
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 400 g
- makaron - 300 g
- ziemniaki - 300 g
- pomidory - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- chmiel-suneli - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 1,5 L
- pietruszka (do podania) – 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, pomidory, pietruszkę, obrane ziemniaki, paprykę, marchewkę i cebulę.
Rozgrzej olej w kotle, dodaj wieprzowinę i dobrze zrumień ze wszystkich stron.
Dodaj marchewkę, cebulę i kontynuuj gotowanie, aż cebula się zarumieni.
Dodaj pomidory, paprykę i smaż przez kolejne 7-10 minut.
Dodaj ziemniaki, chmiel suneli i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez 10 minut, mieszając mięso z warzywami.
Wlej gorącą wodę, sól, przykryj i gotuj przez 50 minut na małym ogniu.
W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę z mięsem i warzywami, posyp posiekaną natką pietruszki.