pierwsze dania 14.05.2023

Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem

20 min
4 porcje
Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem
0

Czy wiesz, że barszcz był pierwotnie gotowany bez buraków? Dodawano do niego tylko ziemniaki i marchewkę. Później pojawiły się różne przepisy z frytkami i warzywami. Proponuję chwilę zanurzyć się w historii i ugotować prosty zielony barszcz z jajkiem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj szpinak, koperek, obraną cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz jajka i pokrój na pół.

Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Roztop masło na patelni, dodaj marchewkę z cebulą i smaż na złoty kolor.

Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Zagotuj bulion, dodaj czarny pieprz, ziemniaki i smaż. Gotuj przez 10 minut.

Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj szpinak, koperek, sól i po 2 minutach wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.

Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podczas serwowania dodaj połowę jajka do talerza.

Barszcz Zielony ze szpinakiem i jajkiem: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy