Czy wiesz, że barszcz był pierwotnie gotowany bez buraków? Dodawano do niego tylko ziemniaki i marchewkę. Później pojawiły się różne przepisy z frytkami i warzywami. Proponuję chwilę zanurzyć się w historii i ugotować prosty zielony barszcz z jajkiem!
Składniki
- szpinak - 200 g
- ziemniaki - 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- marchew (mały) – 1 rzecz
- masło - 40 G
- czarny pieprz - 3 groszek
- koperek - 5 gałązki
- Sol - do smaku
- bulion mięsny - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj szpinak, koperek, obraną cebulę i ziemniaki. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz jajka i pokrój na pół.
Roztop masło na patelni, dodaj marchewkę z cebulą i smaż na złoty kolor.
Zagotuj bulion, dodaj czarny pieprz, ziemniaki i smaż. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj szpinak, koperek, sól i po 2 minutach wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.
Podczas serwowania dodaj połowę jajka do talerza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy