Kiedy nie ma ochoty wymyślać czegoś na początku, gotuję prostą zupę z kurczakiem i kluskami. Proces nie jest kłopotliwy i dość szybki. Jeśli używasz domowego kurczaka, gotuj go dłużej. Gotowość można sprawdzić, przekłuwając kawałki mięsa widelcem.
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 6 art.
- woda (ciepły) – 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka, zalej zimną wodą i gotuj z liściem laurowym przez 30 minut. Usuń piankę łyżką cedzakową, która pojawi się podczas gotowania.
Obierz cebulę, ziemniaki i pokrój. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Wlej ziemniaki, smaż i gotuj przez 5 minut na patelni z mięsem.
W osobnej misce połącz mąkę, jajko, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlej ciepłą wodę i dobrze zagniataj masę, aż będzie gładka.
Łyżką deserową nabierz ciasto i zanurz w garnku z gotującą się zupą. Gotuj wszystko razem przez kolejne 7 minut.
Dodaj sól, drobno posiekany koperek i wyłącz. Zaparz zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.