A dlaczego nie rozpieszczać swojej rodziny solanką z kiełbasą i papryką? Apetyczne danie jest przygotowywane tak prosto, że nawet początkujący kucharz z łatwością sobie z tym poradzi. Pokrój składniki w drobną kostkę - tak, aby z łatwością zmieściły się w łyżce.
Składniki
- gotowana kiełbasa (Doktorat) – 300 g
- pół wędzona kiełbasa - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 100 ml
- Olej roślinny - 30 ml
- papryka - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- bulion mięsny - 2,5 L
- Zieleń (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pikle, cebulę, oba rodzaje kiełbasy i paprykę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 7 minut.
Dodaj sos pomidorowy, 200 ml bulionu, paprykę i czarne ziarna pieprzu. Dusić przez 5 minut.
W rondelku z wrzącym bulionem wlej oba rodzaje kiełbasy, smażenie i ogórki. Gotuj przez 10 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw mieszankę do zaparzenia pod pokrywką przez 15 minut. Podczas serwowania dodaj warzywa do talerza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy