Nie lubię kupować przetworzonej żywności i gotowej żywności. W sezonie łatwiej mi przygotować kilka odmian zup i obfitych sałatek. Między innymi na pewno gotuję solankę z kurkami. Może być podawany jako pełne drugie danie.
Składniki
- kurki - 500 g
- kapusta - 1 kg
- marchew - 200 g
- cebula - 200 g
- Olej roślinny - 80 ml
- Pasta pomidorowa - 50 G
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 10 groszek
- Sol - 2 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Kurki, warzywa przygotuj i pokrój.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Dodaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu, aż znacznie zmniejszy objętość.
Na osobnej patelni smaż kurki przez 5-7 minut.
Dodaj smażone kurki, przyprawy i sól do pozostałych warzyw.
Wlej wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Rozłóż mieszankę w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy