Burak na zimę bez sterylizacji

1 godz. 10 min.
8 porcji
Burak na zimę bez sterylizacji
Yaruniv-Studio, stock.adobe.com
0

Zimą słoik buraka okaże się bardzo przydatny! Oceń sam, jakie to wygodne! Nie brudzić rąk na warzywach, kroić ich i dusić. Wystarczy dodać półfabrykat do bulionu, gotować przez 5 minut, a pachnąca zupa jest gotowa!

Składniki

  • Burak - 1,5 kg
  • pomidory (średnie) – 5 sztuk
  • cebula - 200 g
  • czosnek - 50 g
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet - 120 ml
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - 100 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz buraki i pokrój w paski.

Pomidory, cebulę obrać i przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Połącz wszystkie warzywa w dużym rondlu, dodaj cukier, sól, mielony pieprz, mielony czosnek i olej. Pozostaw na 1,5-2 godziny, aby pojawił się sok.

Postaw garnek na ogniu, zagotuj i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Wlej ocet, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy