Słodkie, sprężyste i aromatyczne pomidory koktajlowe to dobra baza do każdego zimowego zbioru. Można je po prostu zwinąć w słoiki lub spróbować czegoś bardziej oryginalnego. Na przykład, jak ten przepis z winogronami. I jak dobra jest przekąska na świątecznym stole!
Składniki
- pomidory koktajlowe - 500 g
- Winogrona - 150 g
- czosnek - 2 ząbki
- cukier - 1 łyżeczka
- koperek - 2 parasolka
- sól - 1 łyżeczka
- liście wiśni - 1 rzecz
- liście porzeczki - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- Chili - 10 g
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj i opłucz wiśnie, winogrona i wszystkie liście.
Włóż wszystko z koperkiem, czosnkiem, papryką i chili do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj z cukrem, solą i octem.
Ponownie napełnij pomidory i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy