Czas odejść od zwykłych przepisów i ugotować coś niezwykłego! Na przykład pyszny kompot z mango. Polecam używać lekko niedojrzałych owoców, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
Składniki
- Mango - 1 kg
- cukier - 200 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mango opłucz, przekrój na pół, usuń pestkę i posiekaj.
Umieść kawałki mango w wysterylizowanych słoikach, wypełniając nie więcej niż dwie trzecie.
Zalej wrzącą wodą do góry, przykryj pokrywkami i odłóż na bok na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Wlej kwas cytrynowy do słoików z mango i wlej wrzący syrop.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy