Marynowane śliwki doskonale uzupełniają wiele dań mięsnych i rybnych. Można je podawać z kebabem lub talerzem serów z lampką wina. Śliwki są pikantne i niezwykłe. Zajmą honorowe miejsce na stole wraz z oliwkami, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Składniki
- śliwki (Węgierka) – 1 kg
- liść laurowy - 2 szt.
- Goździk - 4 szt.
- cynamon - 0,5 kije
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- ocet (9%) – 40 ml
- cukier - 3 art.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na dnie 2 wstępnie wysterylizowanych słoików ułóż równomiernie liść laurowy, goździki, oba rodzaje pieprzu i cynamon.
Spłucz śliwki i napełnij nimi słoiki. Radzę wybrać gęste, lekko niedojrzałe owoce, ponieważ są one szczególnie smaczne w gotowej marynowanej formie. Odmiana "Węgierka" jest idealna.
Zagotuj wodę i zalej śliwki w słoikach samą szyjką wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut do podgrzania.
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj około 100 ml czystej wody, soli i cukru. Wymieszaj i zagotuj.
Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij marynatę z ognia.
Wlej śliwki do słoików do góry wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane śliwki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.