marynowane śliwki na zimę bez sterylizacji

30 min
2 puszki po 0,5 l
Marynowane śliwki na zimę bez sterylizacji
svittlana, stock.adobe.com
0

Marynowane śliwki doskonale uzupełniają wiele dań mięsnych i rybnych. Można je podawać z kebabem lub talerzem serów z lampką wina. Śliwki są pikantne i niezwykłe. Zajmą honorowe miejsce na stole wraz z oliwkami, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na dnie 2 wstępnie wysterylizowanych słoików ułóż równomiernie liść laurowy, goździki, oba rodzaje pieprzu i cynamon.

Spłucz śliwki i napełnij nimi słoiki. Radzę wybrać gęste, lekko niedojrzałe owoce, ponieważ są one szczególnie smaczne w gotowej marynowanej formie. Odmiana "Węgierka" jest idealna.

Zagotuj wodę i zalej śliwki w słoikach samą szyjką wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 15 minut do podgrzania.

Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj około 100 ml czystej wody, soli i cukru. Wymieszaj i zagotuj.

Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij marynatę z ognia.

Wlej śliwki do słoików do góry wrzącą marynatą. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane śliwki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy