konfitura Śliwkowa na zimę

35 min
8 porcji
Konfitura Śliwkowa na zimę
Aneta, stock.adobe.com
0

Jeśli nigdy nie przygotowałeś konfitury, radzę jak najszybciej się tego nauczyć. Będziemy trenować na tym prostym przepisie. Konfiturę śliwkową można gotować z różnymi zagęszczaczami: żelatyną, pektyną lub agarem agarowym. Wybrałam ostatnią opcję.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój śliwki na pół, obierz i posiekaj.

Przenieś owoce do dużego rondla, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.

Gotuj na małym ogniu przez 15 minut i odłóż na bok na 1 godzinę.

Agar-agar napełnij gorącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.

Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Dodaj sok z cytryny i półfabrykat agarowo-agarowy.

Gotuj przez 5 minut, włóż do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy