Jeśli nigdy nie przygotowałeś konfitury, radzę jak najszybciej się tego nauczyć. Będziemy trenować na tym prostym przepisie. Konfiturę śliwkową można gotować z różnymi zagęszczaczami: żelatyną, pektyną lub agarem agarowym. Wybrałam ostatnią opcję.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwki na pół, obierz i posiekaj.
Przenieś owoce do dużego rondla, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.
Gotuj na małym ogniu przez 15 minut i odłóż na bok na 1 godzinę.
Agar-agar napełnij gorącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.
Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Dodaj sok z cytryny i półfabrykat agarowo-agarowy.
Gotuj przez 5 minut, włóż do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy