dżem z aronii

45 min
4 porcje
Dżem z aronii
0

Na surowo aronia jest dość specyficzną jagodą i niewiele osób będzie chciało ją po prostu jeść. Ale puste miejsca z niego są po prostu cudowne. I wszystko: od sosów i Adjiki po kompoty i dżemy. Tym razem skupię się bardziej na dżemie.

Składniki

  • Aronia - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1.5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj i gotuj, aż się rozpuści.

Zalej aronię wrzącą wodą przez kilka minut, wrzuć do durszlaka i wyślij do syropu.

Doprowadź do ponownego wrzenia i gotuj dżem przez pół godziny na małym ogniu.

Zwiń w sterylne słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy