
Sałatka warzywna z bakłażanem to wszechstronna przekąska, która jest po prostu gotowana, a następnie doskonale przechowywana przez całą zimę. Idealnie uzupełni wszelkie potrawy z ziemniaków, mięsa lub ryb. Spróbuj gotować, a na pewno ci się spodoba!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bakłażany można obrać według uznania. Następnie musisz pokroić warzywa w paski.

Umyj paprykę, obierz wnętrze i pokrój w paski.

Pokrój obraną cebulę w paski, a pomidory na małe kawałki.

Dodaj sól, cukier, przyprawy i olej roślinny do posiekanych warzyw, wlej wodę. Gotuj sałatkę przez około 7 minut po ugotowaniu na małym ogniu. Na samym końcu wlej ocet i po wymieszaniu wyłącz.

Teraz ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach, zakorkuj sterylnymi pokrywkami i schowaj pod kołdrą.

Poczekaj, aż konserwant ostygnie, a następnie przestaw do spiżarni w celu przechowywania (po kilku dniach).
