sałatka warzywna z bakłażanem na zimę

45 min
2 puszki
Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę
0

Sałatka warzywna z bakłażanem to wszechstronna przekąska, która jest po prostu gotowana, a następnie doskonale przechowywana przez całą zimę. Idealnie uzupełni wszelkie potrawy z ziemniaków, mięsa lub ryb. Spróbuj gotować, a na pewno ci się spodoba!

Składniki

  • bakłażan - 500 g
  • pomidory - 200 g
  • papryka - 100 g
  • cebula - 100 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet (9%) – 1 art.
  • woda - 50 ml
  • przyprawy i przyprawy - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany można obrać według uznania. Następnie musisz pokroić warzywa w paski.

Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Umyj paprykę, obierz wnętrze i pokrój w paski.

Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pokrój obraną cebulę w paski, a pomidory na małe kawałki.

Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj sól, cukier, przyprawy i olej roślinny do posiekanych warzyw, wlej wodę. Gotuj sałatkę przez około 7 minut po ugotowaniu na małym ogniu. Na samym końcu wlej ocet i po wymieszaniu wyłącz.

Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Teraz ułóż sałatkę w wysterylizowanych słoikach, zakorkuj sterylnymi pokrywkami i schowaj pod kołdrą.

Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Poczekaj, aż konserwant ostygnie, a następnie przestaw do spiżarni w celu przechowywania (po kilku dniach).

Sałatka warzywna z bakłażanem na zimę: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy