Imbir to niesamowita uniwersalna przyprawa, która pasuje do prawie wszystkiego. A pieczony dorsz nie był wyjątkiem. I proponuję uczynić go jeszcze bardziej aromatycznym i pikantnym za pomocą skórki z cytryny. Tak proste, ale tak smaczne i spektakularne danie z pewnością nie pozostawi obojętnym wśród miłośników ryb.
Składniki
- dorsz - 600 g
- czosnek - 1 Głowa
- cytryna - 0.5 kawałki
- imbir - 2-3 cm
- Skórka z cytryny - 1 art.
- rozmaryn - 1 gałązka
- bułka tarta - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 2 CZ. l.
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dorsza na kawałki, włóż do formy, posyp przyprawami i skrop olejem.
Rozłóż ząbki czosnku i plasterki cytryny wokół i posyp wszystko drobno posiekanym imbirem.
Dodaj gałązkę rozmarynu i posyp dorsza skórką i grzankami.
Piecz rybę przez 25-30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy