Pamiętaj, aby zrobić taki przedmiot na zimę. Marynowane czerwone porzeczki są bardzo niezwykłe i smaczne! I może być również używany jako dekoracja. Połóż pikantne jagody na kanapce, a przekąska od razu wygląda inaczej!
Składniki
- czerwona porzeczka (z gałązkami) – 1 kg
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- cukier - 200 g
- ocet jabłkowy - 3 art.
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść czerwone porzeczki w durszlaku i opłucz pod bieżącą wodą.
Włóż przyprawy i jagody do wysterylizowanych słoików. W tym procesie potrząśnij kilka razy, aby porzeczki opadły ciaśniej.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, liście laurowe i gotuj przez 3 minuty.
Złap liść laurowy i wyrzuć.
Wlej ocet, wrzącą marynatę do słoików z porzeczkami i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy