Nawet jeśli nie rozpieszczasz swojej rodziny wypiekami i domowymi deserami, brzoskwinie w syropie są dla Ciebie przydatne. Z nich można gotować sałatki owocowe, gotować kompoty i galaretkę. Otwórz słoik pachnących brzoskwiń i podawaj z herbatą. Pyszny przysmak zjada się bardzo szybko!
Składniki
- brzoskwinie - 3 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie opłucz, przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Napełnij wysterylizowane słoiki do góry kawałkami brzoskwiń.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików i sterylizuj przez 10 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki i patelnie, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy