brzoskwinie w syropie na zimę

25 min
12 porcji
Brzoskwinie w syropie na zimę
sriba3, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli nie rozpieszczasz swojej rodziny wypiekami i domowymi deserami, brzoskwinie w syropie są dla Ciebie przydatne. Z nich można gotować sałatki owocowe, gotować kompoty i galaretkę. Otwórz słoik pachnących brzoskwiń i podawaj z herbatą. Pyszny przysmak zjada się bardzo szybko!

Składniki

  • brzoskwinie - 3 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brzoskwinie opłucz, przekrój na pół, obierz i posiekaj.

Napełnij wysterylizowane słoiki do góry kawałkami brzoskwiń.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików i sterylizuj przez 10 minut.

Ostrożnie wyjmij słoiki i patelnie, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy