suszone bakłażany na zimę

6 godz. 10 min.
2 porcje
Suszony bakłażan na zimę
Marco Mayer, stock.adobe.com
0

Taki przedmiot musi znajdować się w spiżarni. Może być stosowany do kanapek, podawany jako przekąska, dodawany do sałatek i pizzy. Ponadto gotowanie suszonego bakłażana jest bardzo proste. Podaję przepis na suszarkę elektryczną.

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa z oliwek - 200 ml
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana na małe kawałki.

Umieść na ruszcie suszarki elektrycznej.

Suszyć przez 6 godzin w temperaturze 60 stopni.

Na dnie czystych, suchych słoików umieść grubo posiekany czosnek.

Złóż kawałki bakłażana, posypując solą.

Wlać oliwę z oliwek, szczelnie przykryć pokrywkami i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy