sos pesto z zielonej bazylii na zimę

20 min
3 porcje
Zielony sos bazyliowy na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

W zeszłym roku zamknąłem trzy słoiki pesto z zielonej bazylii na zimę. To okazało się strasznie mało! Tego lata planuję podejść do sprawy poważniej. Nawiasem mówiąc, jeśli nie chcesz gotować, możesz po prostu zamrozić sos w foremkach do lodu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bazylię i strząśnij nadmiar wilgoci. Oderwij liście, łodygi nie będą potrzebne.

Wysuszyć orzechy na patelni i odsączyć z łuski.

Obierz czosnek, zetrzyj parmezan.

Zmiel bazylię, czosnek i orzechy w blenderze.

Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, parmezan i włącz blender na kolejne 2 minuty.

Gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut, włóż do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy