W zeszłym roku zamknąłem trzy słoiki pesto z zielonej bazylii na zimę. To okazało się strasznie mało! Tego lata planuję podejść do sprawy poważniej. Nawiasem mówiąc, jeśli nie chcesz gotować, możesz po prostu zamrozić sos w foremkach do lodu.
Składniki
- bazylia (zielony) – 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- orzechy włoskie - 200 g
- parmezan - 100 g
- sok z cytryny - 80 ml
- oliwa z oliwek - 100 ml
- sól - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bazylię i strząśnij nadmiar wilgoci. Oderwij liście, łodygi nie będą potrzebne.
Wysuszyć orzechy na patelni i odsączyć z łuski.
Obierz czosnek, zetrzyj parmezan.
Zmiel bazylię, czosnek i orzechy w blenderze.
Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, parmezan i włącz blender na kolejne 2 minuty.
Gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut, włóż do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy