półfabrykaty na zimę
07.02.2023
gęsty dżem - pięć minut czarnej porzeczki bez pestek
25 min
5 porcji
Możesz gotować czarną porzeczkę na zimę na wiele sposobów. Dzisiaj powiem ci przepis na gęsty dżem-pięć minut. Jagody są przecierane przez sito, dzięki czemu aromatyczny przysmak jest uzyskiwany bez pestek. Taki przedmiot jest wygodny w użyciu w deserach.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, obierz suche ogony i dokładnie spłucz.
Przełóż jagody przez maszynkę do mięsa i przetrzyj przez sito.
Wlej cukier do przecieru jagodowego, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę.
Gotuj dżem trzy razy przez 5 minut, robiąc przerwy na 2-3 godziny.
Podczas ostatniego gotowania dodaj sok z cytryny.
Ułóż gorący dżem w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby koc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy