Zdecydowanie musisz spróbować tego pysznego połączenia cierpkich jagód o cytrusowym aromacie i przyjemnej kwaskowatości! Dżem agrestowy z pomarańczą i cytryną zajmie należne mu miejsce wśród Twoich ulubionych preparatów na zimę.
Składniki
- agrest - 2 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cytryna - 2 kawałki
- cukier - 2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest umieścić na patelni, przykryć cukrem i odstawić na 3 godziny.
Opłucz pomarańcze i cytryny wrzącą wodą, obierz.
Zmiel cytrusy w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Wlej aromatyczną masę do garnka z agrestem, wymieszaj i ustaw na minimalnym ogniu.
Gotuj przez 10 minut, włóż do suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy