winogrona w syropie na zimę

30 min
4 porcje
Winogrona w syropie na zimę
muh23, stock.adobe.com
0

Jednym z moich ulubionych sposobów przygotowania winogron jest po prostu zwinięcie ich w słoiki w syropie. Okazuje się, że nie jest to dżem i kompot, ale jest to gotowa pełnowartościowa uczta. Ponadto takie winogrona można później wykorzystać do dekoracji des

Składniki

  • Winogrona - 1 kg
  • woda - 200 ml
  • sok z cytryny - 1 art.
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem, gotuj syrop przez 5 minut i dodaj sok z cytryny.

Posortuj winogrona, oderwij gałązki i zanurz w syropie.

Gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy