Specjalnie dla miłośników kulinarnych eksperymentów, dziś chcę opowiedzieć o zaletach marynowanych ogórków z cytryną. Dzięki unikalnemu procesowi marynowania zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości i stają się źródłem cennych witamin, enzymów i przeciwutleniaczy.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
 - czosnek - 1 Głowa
 - liście wiśni - 1 garść
 - liście porzeczki - 1 garść
 - Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
 - cytryna - 1 rzecz
 - woda - 1 L
 - sól - 1 art.
 - cukier - 2 art.
 - ocet - 2 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Umieść ogórki, liście, plasterki cytryny, pieprz i czosnek w czystych, suchych słoikach.
Zalej wszystko wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami. Spuścić wodę.
Zagotuj czystą wodę z solą i cukrem. Dodaj ocet.
Zalej ogórki marynatą i zwiń.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy