Specjalnie dla miłośników kulinarnych eksperymentów, dziś chcę opowiedzieć o zaletach marynowanych ogórków z cytryną. Dzięki unikalnemu procesowi marynowania zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości i stają się źródłem cennych witamin, enzymów i przeciwutleniaczy.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- liście wiśni - 1 garść
- liście porzeczki - 1 garść
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- cytryna - 1 rzecz
- woda - 1 L
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Umieść ogórki, liście, plasterki cytryny, pieprz i czosnek w czystych, suchych słoikach.
Zalej wszystko wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami. Spuścić wodę.
Zagotuj czystą wodę z solą i cukrem. Dodaj ocet.
Zalej ogórki marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy