Pyszna, niedroga i zdrowa przekąska na każdy dzień. Przygotuj kanapki z pasztetem z wątroby na śniadanie lub podawaj w ciągu dnia na przekąskę. Do gotowania używane są zwykłe produkty, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 100 ml
- masło - 40 g
- gałka muszkatołowa - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- biały chleb - 200 g
- mleko - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przepłucz wątrobę i napełnij zimnym mlekiem przez 30 minut.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Roztop masło na patelni, włóż cebulę i smaż, aż będzie półprzezroczyste.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Wlej śmietanę, posyp solą, gałką muszkatołową i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ostudź pasztet, rozłóż grubą warstwę na chlebie i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy