Kapusta jest ulubionym warzywem gospodyń domowych do zbioru na zimę. Jak to tylko nie jest zbierane! Chcę podzielić się szybkim przepisem na marynowaną kapustę. W przeciwieństwie do kiszonej kapusty, taka kapusta jest gotowana wielokrotnie szybciej i można ją podać następnego dnia.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, posiekaj czosnek.
Umieść przygotowane warzywa w pojemniku do marynowania, wymieszaj.
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wszystko wymieszaj, zagotuj, gotuj nie dłużej niż 1 minutę i zdejmij z ognia.
Wlej kapustę gorącą marynatą, pozostaw na 15 minut do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przykryj i wyślij do marynowania w chłodne miejsce. Aby kapusta była odpowiednio marynowana, wystarczy 6-8 godzin. Następnie przenieś jarmuż do czystych słoików i przechowuj w lodówce.