marynowana kapusta z octem i olejem

1 godz. 0 min.
14 porcji
Marynowana kapusta z octem i olejem
New Africa, stock.adobe.com
0

Kapusta jest ulubionym warzywem gospodyń domowych do zbioru na zimę. Jak to tylko nie jest zbierane! Chcę podzielić się szybkim przepisem na marynowaną kapustę. W przeciwieństwie do kiszonej kapusty, taka kapusta jest gotowana wielokrotnie szybciej i można ją podać następnego dnia.

Składniki

  • kapusta - 3 kg
  • marchew - 3 szt.
  • czosnek - 40 g
  • woda - 1,5 L
  • Olej roślinny - 150 ml
  • ocet (9%) – 200 ml
  • sól - 3,5 art.
  • cukier - 200 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, posiekaj czosnek.

Umieść przygotowane warzywa w pojemniku do marynowania, wymieszaj.

Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wszystko wymieszaj, zagotuj, gotuj nie dłużej niż 1 minutę i zdejmij z ognia.

Wlej kapustę gorącą marynatą, pozostaw na 15 minut do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przykryj i wyślij do marynowania w chłodne miejsce. Aby kapusta była odpowiednio marynowana, wystarczy 6-8 godzin. Następnie przenieś jarmuż do czystych słoików i przechowuj w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy