Proste przepisy zawsze były popularne. Jednym z nich dzisiaj chcę się z wami podzielić. Gotuj gęsty dżem-pięć minut z czarnej porzeczki, ale w ten sposób możesz ugotować prawie każdą jagodę.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody porzeczki z gałązek, obierz suche ogony i spłucz.
Zmiel w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem i pozostaw na 1-1,5 godziny.
Umieść patelnię na małym ogniu, gotuj przez 5 minut i odłóż na bok, aby ostygła.
Po 1 godzinie ponownie podpal patelnię, gotuj przez 5 minut i odstaw na 2-3 godziny.
Po raz trzeci gotuj dżem przez 5 minut, włóż do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy