gęsty, przezroczysty dżem jabłkowy

25 min
8 porcji
Gęsty przezroczysty dżem jabłkowy
Julia Baigazakova, stock.adobe.com
0

Nie musisz mieć umiejętności kulinarnych, aby zrobić gruby, przezroczysty dżem jabłkowy. Wszystkie cechy i sekrety są dość szczegółowo opisane w tym przepisie. Postępuj zgodnie z sekwencją działań, a odniesiesz sukces!

Składniki

  • jabłka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona, pokrój w plasterki.

Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym.

Dodaj jabłka, wymieszaj i pozostaw na 3-5 minut.

Odcedź, przenieś jabłka do rondla i przykryj cukrem. Przykryj i odłóż na bok na 4-6 godzin.

Gotuj trzy razy przez 5 minut, robiąc przerwy od 8 do 10 godzin.

Rozłóż gorący dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy