Już z jednej nazwy jasno wynika, że będzie to pikantna przekąska. W tym przepisie sałatka teściowa jest przygotowywana z ogórków. Zwróć uwagę, że ostra papryka jest usuwana z nasion. W przeciwnym razie obrabiany przedmiot jest zbyt ostry.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- pomidory - 800 g
- ostra czerwona papryka - 300 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 200 g
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 120 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 4 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę i czosnek.
Wymieszaj, dodaj cukier, sól i odstaw na 1 godzinę.
Pokrój ostrą paprykę na pół i obierz nasiona.
Przełóż pomidory i ostrą paprykę przez maszynę do mięsa.
Wlej masę pomidorową do garnka z ogórkami.
Dodaj olej, przyprawy i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Wlej kęs, wymieszaj i zamknij w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy