Uwielbiam dżem śliwkowy, ponieważ jest to wspaniały sposób na utrzymanie letniego nastroju na zimę. Plasterki śliwek w połączeniu z wanilią i cynamonem tworzą niesamowicie aromatyczny i pyszny deser, który można dodawać do jogurtów, podawać z naleśnikami lub jeść po prostu z chlebem.
Składniki
- śliwki - 1.5 kg
- wanilina - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i pokrój je w kliny.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop, aż się rozpuści.
Ułóż śliwki i ponownie zagotuj.
Dodaj cynamon i wanilinę i gotuj dżem przez około 30 minut na małym ogniu.
Zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy