marynowane buraki na zimę bez sterylizacji
Po co konserwować buraki na zimę, skoro można je kupić przez cały rok w dowolnym sklepie? Tak jest, ale przygotujemy gotowane i już obrane buraki, które zimą można natychmiast rozpocząć, omijając etap długiego gotowania. Zgadzam się, wygodne!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki dokładnie opłucz i gotuj do miękkości (około 1 godziny). Następnie lekko ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki przygotowanymi burakami.
Zagotuj wodę i zalej buraki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10 minut.
Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
1-2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wlej buraki do słoików wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.