marynowane buraki na zimę bez sterylizacji

1 godz. 30 min.
2 puszki po 0,5 l
Marynowane buraki na zimę bez sterylizacji
New Africa, stock.adobe.com
0

Po co konserwować buraki na zimę, skoro można je kupić przez cały rok w dowolnym sklepie? Tak jest, ale przygotujemy gotowane i już obrane buraki, które zimą można natychmiast rozpocząć, omijając etap długiego gotowania. Zgadzam się, wygodne!

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • woda - 500 ml
  • liść laurowy - 1 szt.
  • Goździk - 1 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki dokładnie opłucz i gotuj do miękkości (około 1 godziny). Następnie lekko ostudź, obierz i pokrój w plasterki.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki przygotowanymi burakami.

Zagotuj wodę i zalej buraki w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 10 minut.

Wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

1-2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wlej buraki do słoików wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy