dżem agrestowy z kawałkami jagód

40 min
2 porcje
Dżem agrestowy z kawałkami jagód
fazeful, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli nie lubisz świeżego agrestu, ten wspaniały słodko-kwaśny dżem na pewno Cię podbije! Dla odmiany chcę rozcieńczyć jednorodne dżemy tym przepisem. W razie potrzeby możesz dodać trochę wanilii tuż przed zwinięciem.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • woda - 400 ml
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj i opłucz agrest i pokrój jagody na pół. Możesz zostawić je w całości-jak wolisz.

Napełnij agrest wodą, dodaj sok z cytryny i zagotuj.

Gotuj dżem przez 15 minut na małym ogniu, a następnie dodaj cukier.

Kontynuuj gotowanie, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści – będzie to kolejne 10-15 minut.

Wlać do wysterylizowanych słoików i zwinąć.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy