Nawet jeśli nie lubisz świeżego agrestu, ten wspaniały słodko-kwaśny dżem na pewno Cię podbije! Dla odmiany chcę rozcieńczyć jednorodne dżemy tym przepisem. W razie potrzeby możesz dodać trochę wanilii tuż przed zwinięciem.
Składniki
- agrest - 1 kg
- woda - 400 ml
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj i opłucz agrest i pokrój jagody na pół. Możesz zostawić je w całości-jak wolisz.
Napełnij agrest wodą, dodaj sok z cytryny i zagotuj.
Gotuj dżem przez 15 minut na małym ogniu, a następnie dodaj cukier.
Kontynuuj gotowanie, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści – będzie to kolejne 10-15 minut.
Wlać do wysterylizowanych słoików i zwinąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy