Uwielbiam puste wkłady ze względu na prostotę i wygodę użytkowania. Takie słoiki wielokrotnie mi pomagały, gdy nie było wystarczająco dużo czasu na długie gotowanie. Nie da się odróżnić smaku, a oszczędność siły jest kolosalna!
Składniki
- Burak - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- marchew - 2 kg
- cebula - 2 kg
- Olej roślinny - 500 ml
- cukier - 200 g
- sól - 130 g
- ocet - 100 ml
- woda - 150 ml
- ziele angielskie (Permalink) – 15 sztuk
- liść laurowy - 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Najpierw umyj i obierz wszystkie warzywa. Pokrój buraki, marchewki i cebulę w cienkie paski.
Wyślij je do dużego rondla, dodaj olej, jedną trzecią octu i wymieszaj.
Wlej wodę do warzyw, zagotuj i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Zmiel pomidory w blenderze lub zetrzyj je. Wlej przecier pomidorowy i pozostały ocet do garnka na resztę warzyw.
Dodaj cukier, sól, pieprz i liść laurowy. Dusić wszystko razem przez około 40 minut – do miękkości.
Wlej sos barszczowy do wysterylizowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy