Czy wiesz, że pianki można gotować na soku? Jednocześnie stabilizuje się w ciągu zaledwie kilku godzin, co oznacza, że nie musisz cierpieć w długich oczekiwaniach. Ten przepis wykorzystuje sok jabłkowy. Zastąp go dowolnym innym, który Ci się podoba.
Składniki
- sok jabłkowy (bez miazgi) – 500 ml
- cukier - 380 g
- agar-agar - 12 g
- białka jaj - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj schłodzone białka z 220 g cukru. Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością, aż osiągną ostre szczyty.
W małym rondlu połącz gorący sok, agar-agar i pozostały cukier. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Wlej gorący syrop cienkim strumieniem do półfabrykatu białkowego i ubij mikserem przez 3-4 minuty.
Umieść powstałą masę w torbie cukierniczej, załóż odpowiednią dyszę i umieść pianki na silikonowej macie.
Suszyć przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Oddziel gotowe pianki marshmallow od maty i połącz parami.