Masz szczęście zdobyć trochę cierni? Nie spiesz się, aby ugotować z niego nudny kompot. Lepiej przygotuj pastylkę z tarniny! Zdrowy deser można położyć na stole zamiast słodyczy lub pięknie owinąć wstążkami i zaprezentować sąsiadom.
Składniki
- turn - 1 kg
- cukier - 350 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Tarnina umieścić na patelni i zalać wodą. Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.
Spuść płyn do osobnego naczynia.
Przetrzyj miękkie owoce tarniny przez sito.
Przenieś powstałą masę na patelnię. Dodaj cukier i 150 ml wywaru.
Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Rozłóż przedmiot cienką warstwą na wyłożonej blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 8 godzin. Zaleca się suszenie w temperaturze 65 stopni.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.