desery 22.01.2022

ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną

1 godz. 20 min.
10 porcji
Ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną
tf8, stock.adobe.com
0

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe zawsze się przyda. Można go przygotować na święta lub po prostu. Produkty są najczęściej używane. Jedyne, ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości kakao. To od niego zależy ostateczny wynik.

Składniki

do ciast:
do kremu:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, kakao i cukier w misce.

Dodaj stopione masło, sodę gaszoną sokiem z cytryny, ciepłe mleko i lekko ubite jajka.

Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być gęsty jak śmietana.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i spłaszcz.

Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem.

Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej i pokrój na trzy ciasta.

Wlej zwykły i waniliowy cukier do schłodzonej śmietany. Ubijaj mikserem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.

W osobnym rondlu rozpuść masło, dodaj cukier i mleko. Mieszaj intensywnie łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Przez mały sitko wlej kakao i mieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

Na szerokim talerzu Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.

Obficie posyp polewą czekoladową. Gotowe ciasto powinno moczyć się w lodówce przez kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy