Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe zawsze się przyda. Można go przygotować na święta lub po prostu. Produkty są najczęściej używane. Jedyne, ważne jest, aby wybrać wysokiej jakości kakao. To od niego zależy ostateczny wynik.
Składniki
- mąka - 200 g
- kakao - 70 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko - 250 ml
- cukier - 150 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- masło - 150 g
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- śmietana - 500 ml
- cukier - 150 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, kakao i cukier w misce.
Dodaj stopione masło, sodę gaszoną sokiem z cytryny, ciepłe mleko i lekko ubite jajka.
Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Powinien być gęsty jak śmietana.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i spłaszcz.
Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowość można sprawdzić drewnianym szpikulcem.
Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej i pokrój na trzy ciasta.
Wlej zwykły i waniliowy cukier do schłodzonej śmietany. Ubijaj mikserem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.
W osobnym rondlu rozpuść masło, dodaj cukier i mleko. Mieszaj intensywnie łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przez mały sitko wlej kakao i mieszaj, aż będzie gładkie. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Na szerokim talerzu Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.
Obficie posyp polewą czekoladową. Gotowe ciasto powinno moczyć się w lodówce przez kilka godzin.