Ten przepis wykorzystuje wygodną technikę robienia kremu. Zawsze okazuje się gruby i piękny. Zapewniamy, że po wypróbowaniu nie będziesz już chciał wracać do starych sposobów. Ciasta biszkoptowe przygotowywane są według klasycznej receptury.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 120 g
- cukier - 150 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło - 10 g
- białka jaj - 4 kawałki
- cukier - 1 szklanka
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- esencja waniliowa - 2 krople
- woda - 120 ml
- figi - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie kolejne 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić na trzy identyczne ciasta.
Na głębokiej patelni wymieszaj cukier z wodą. Gotuj, aż zaczną pojawiać się bąbelki.
Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.
W osobnym pojemniku ubij białka esencją waniliową.
Ubijając syrop cukrowy mikserem, wlej masę białkową cienkim strumieniem. Kontynuuj ubijanie, aż krem zgęstnieje.
Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kremem białkowym.
Rozłóż trochę kremu na wierzchu, udekoruj pokrojonymi figami.