Osobiście jestem przekonany, że cytryna nigdy nie zepsuje żadnego wypieku. I z tej okazji chcę podzielić się moim ulubionym przepisem na domową śmietanę. Szczególnie spodoba się tym, którzy nie lubią zbyt słodkich i mdłych wypieków na deser.
Składniki
do ciast:
- Olej roślinny - 200 ml
- cukier - 200 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 1.5 łyżeczka
- cytryna - 2 kawałki
- mąka - 150 g
- mleko - 100 ml
- sól - 1 szczypta
- cukier waniliowy - 20 g
do kremu:
- śmietana - 500 g
- cukier puder - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok.
Wymieszaj cały cukier i olej roślinny. Dodaj jajka pojedynczo, nadal mieszając.
Dodaj mleko, sól, sok z cytryny i skórkę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Piec biszkopt w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
Pokrój schłodzony biszkopt, posmaruj ciasta kremem i zbierz śmietanę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy