desery 08.02.2022

ciasto miodowe z kremem i płatkami migdałów

1 godz. 10 min.
14 porcji
Ciasto miodowe z kremem i płatkami migdałów
mark_ka, stock.adobe.com
0

To jeden z najprostszych przepisów na miód pitny. Na nim ciasto zawsze okazuje się pyszne. Dla wygody polecam natychmiast rozwałkować ciasta na pergaminie. Wytnij dwa kawałki o pożądanym rozmiarze i na przemian rozwałkuj na nich ciasto.

Składniki

do ciast:
do kremu:
Opcjonalnie:

Przepis na gotowanie krok po kroku

W kąpieli wodnej rozpuść masło.

Dodaj miód, cukier i lekko ubite jajka. Zdejmij z ognia i ubij wszystko razem mikserem na niskich obrotach.

Dodaj sodę i wymieszaj. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.

Dodaj przesianą mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Podziel na 4 identyczne kawałki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkuj każdy kawałek cienkim ciastem, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach.

Jajka wymieszaj z cukrem i esencją waniliową.

Dodaj jedną trzecią mleka, mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Wlej pozostałe mleko i gotuj na małym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu. Zdejmij krem z ognia i ostudź.

Ubij schłodzony krem ze zmiękczonym masłem.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp płatkami migdałów. Ciasto powinno stać w lodówce przez kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy