To jeden z najprostszych przepisów na miód pitny. Na nim ciasto zawsze okazuje się pyszne. Dla wygody polecam natychmiast rozwałkować ciasta na pergaminie. Wytnij dwa kawałki o pożądanym rozmiarze i na przemian rozwałkuj na nich ciasto.
Składniki
- mąka - 500 g
- miód - 3 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 100 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- masło - 100 g
- mleko - 1 l
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 1,5 szklanki
- esencja waniliowa - 2 krople
- masło - 100 g
- mąka - 100 G
- płatki migdałów - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W kąpieli wodnej rozpuść masło.
Dodaj miód, cukier i lekko ubite jajka. Zdejmij z ognia i ubij wszystko razem mikserem na niskich obrotach.
Dodaj sodę i wymieszaj. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Podziel na 4 identyczne kawałki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkuj każdy kawałek cienkim ciastem, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach.
Jajka wymieszaj z cukrem i esencją waniliową.
Dodaj jedną trzecią mleka, mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Wlej pozostałe mleko i gotuj na małym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu. Zdejmij krem z ognia i ostudź.
Ubij schłodzony krem ze zmiękczonym masłem.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp płatkami migdałów. Ciasto powinno stać w lodówce przez kilka godzin.