dżem z czerwonej śliwki bez pestek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z czerwonej śliwki bez pestek
Inga, stock.adobe.com
0

To prosty przepis, który pomoże nawet początkującym przygotować pyszny i aromatyczny dżem z czerwonej śliwki bez pestek. Dzięki niemu możesz szybko i łatwo uzyskać domową ucztę, która nadaje się na poranne kanapki lub dodatek do wypieków.

Składniki

  • śliwki (czerwone) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i pokrój połówki w kliny.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż się rozpuści.

Włóż do syropu śliwkowego i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu.

Zwiń dżem w sterylne słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy