Czy wiesz, że cukinia to nie tylko cenne warzywo, ale także świetna baza do kompotu lub dżemu? To przepis na doskonały pachnący dżem, którym chcę się dzisiaj z wami podzielić. Podawaj na deser ze słodyczami lub dodaj trochę przypraw – i przygotuj sos warzywny.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię w cienkie plasterki lub kostkę – jak wolisz.
Napełnij 2/3 cukru wodą, zagotuj na średnim ogniu i dodaj cukinię i pozostały cukier do syropu.
Gotuj warzywa przez 10-15 minut, regularnie mieszając. Starą cukinię można gotować nieco dłużej lub pod przykryciem.
Zmiel cytrynę w blenderze lub zetrzyj razem ze skórką i wyślij tam na patelnię.
Gotuj wszystko razem przez kolejne 20-30 minut, w zależności od pożądanej konsystencji.
Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy