Zimą w weekendy moja babcia zawsze gotowała ziemniaki i wyciągała solone arbuzy z piwnicy. Wielu nie rozumie tego niesamowitego smaku, ale dla mnie jest to bilet do odległego dzieciństwa! Jeśli lubisz to danie, Złap przepis!
Składniki
- arbuz - 5 kg
- czarny pieprz - 5 groszek
- cukier - 80 g
- sól - 50 g
- ocet - 80 ml
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Arbuz opłucz i pokrój razem ze skórką na małe kawałki.
W przygotowanych słoikach umieść czarny pieprz i kawałki arbuza.
Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i odstaw na 30 minut.
Odcedź do garnka i ponownie zagotuj.
Wlej cukier i sól do słoików z arbuzem.
Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń. Owinąć słoiki ciepłym kocem, a dzień później przenieść do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy