dżem śliwkowy bez pestek i skórki

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem śliwkowy bez pestek i skórki
ratmaner, stock.adobe.com
0

Czasami chcesz, aby dżem był jak najbardziej jednorodny i nie napotkał żadnych małych cząstek. Ani Kości, ani nawet Skórki. A jeśli po prostu usuniesz pestki ze śliwki, co zrobić ze skórą podczas gotowania? Odpowiadam na to pytanie w dalszej części przepisu!

Składniki

  • śliwki - 1.2 kg
  • woda - 200 ml
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki, zalej połówki wodą i gotuj przez 20 minut.

Przetrzyj śliwkę przez sito i dodaj cukier.

Gotuj dżem przez kolejne pół godziny na małym ogniu.

5 minut przed końcem dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy