zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem w powolnej kuchence
Przygotowanie pysznej zapiekanki nie jest trudne, zwłaszcza jeśli masz wolną kuchenkę. Początkującym radzę zwrócić uwagę na ten przepis. Ziemniaki można pokroić w paski, plastry lub kostki. Dostosuj stopień pieczenia według własnego uznania.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój boczek, obrane ziemniaki i cebulę.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Jajka wymieszać z mlekiem, serem, solą i mielonym pieprzem.
Włącz tryb "smażenie", wlej olej i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.
Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj boczek i kontynuuj gotowanie przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 10 minut.
Wlej masę jajeczną i serową, zamknij pokrywkę i włącz tryb "Pieczenie". Gotuj przez 30 minut. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj powolnej kuchenki przez kolejne 10-15 minut.