dania główne 17.02.2022

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i serem w powolnej kuchence

1 godz. 0 min.
5 porcji
Zapiekanka ziemniaczana z bekonem i serem w powolnej kuchence
chudo2307, stock.adobe.com
0

Przygotowanie pysznej zapiekanki nie jest trudne, zwłaszcza jeśli masz wolną kuchenkę. Początkującym radzę zwrócić uwagę na ten przepis. Ziemniaki można pokroić w paski, plastry lub kostki. Dostosuj stopień pieczenia według własnego uznania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój boczek, obrane ziemniaki i cebulę.

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

Jajka wymieszać z mlekiem, serem, solą i mielonym pieprzem.

Włącz tryb "smażenie", wlej olej i poczekaj, aż dobrze się nagrzeje.

Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj boczek i kontynuuj gotowanie przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj ziemniaki i smaż przez kolejne 10 minut.

Wlej masę jajeczną i serową, zamknij pokrywkę i włącz tryb "Pieczenie". Gotuj przez 30 minut. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj powolnej kuchenki przez kolejne 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy