Pamiętaj, aby zanotować ten przepis. Bakłażan z fasolą to obfity kęs, który można otworzyć na szybką przekąskę. Takie danie jest istotne w poście i proste, gdy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie czegoś.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę przez 10-12 godzin, a następnie włóż do rondla ze świeżą wodą i gotuj do połowy.
Pokrój bakłażany i moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.
Zetrzyj marchewki. Zmiel pomidory, obraną paprykę i cebulę.
Włóż pomidory do rondla, dodaj cukier, olej i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj marchewkę, paprykę, cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj fasolę, bakłażana, przyprawy, sól i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.