bakłażan z fasolą na zimę

1 godz. 15 min.
10 porcji
Bakłażan z fasolą na zimę
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Pamiętaj, aby zanotować ten przepis. Bakłażan z fasolą to obfity kęs, który można otworzyć na szybką przekąskę. Takie danie jest istotne w poście i proste, gdy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie czegoś.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz fasolę przez 10-12 godzin, a następnie włóż do rondla ze świeżą wodą i gotuj do połowy.

Pokrój bakłażany i moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.

Zetrzyj marchewki. Zmiel pomidory, obraną paprykę i cebulę.

Włóż pomidory do rondla, dodaj cukier, olej i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Dodaj marchewkę, paprykę, cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodaj fasolę, bakłażana, przyprawy, sól i gotuj przez kolejne 15 minut.

Wlej ocet i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy