Miłośnicy orzechów zdecydowanie powinni spróbować takiego sernika kawowego! Jego sekret tkwi w orzechowej bazie, która nadaje deserowi nowe aspekty smaku. Na wierzchu radzę polać go karmelem i udekorować tymi samymi orzechami. Lub na przykład popcorn.
Składniki
dla podstawy:
- orzechy laskowe (lub inne orzechy) – 300 g
- masło - 60 g
- miód - 1 art.
- cukier - 75 g
do nadzienia:
- ricotta - 500 g
- ser śmietankowy - 200 g
- cukier - 100 g
- Kawa (espresso) – 60 ml
- wanilina - 0.5 CZ. l.
- mielony cynamon - 1 CZ. l.
- mąka - 2 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj orzechy na okruchy.
Połącz orzechy, miód, stopione masło i 75 g cukru.
Ubij mieszaninę do formy jako bazę i włóż do lodówki.
Ubij ricottę z twarogiem, dodaj jajka po kawałku i wlej espresso.
Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz ubij.
Wlać masę serową na bazę orzechową i piec sernik w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozwól mu ostygnąć w formie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy