Serniki mają tak wiele odmian, że nazwanie niektórych z nich klasykiem jest bardzo problematyczne. Sernik z Nowego Jorku jest prawdopodobnie najbliżej tego tytułu. Jest najpopularniejszy na całym świecie i nie bez powodu. Bardzo smaczne! Mówię Ci, jak ugotować go w domu.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 300 g
- gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczka
- masło - 100 g
- Ser Philadelphia - 600 g
- cukier - 150 g
- śmietana (33-35%) – 200 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- ekstrakt waniliowy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze na okruchy.
Wymieszaj z gałką muszkatołową i stopionym masłem.
Ubij podstawę do formy i uformuj boki.
Wyślij na 10 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.
Wymieszaj Filadelfię, wanilię, sok z cytryny i cukier trzepaczką.
Dodaj jajka pojedynczo, mieszając masę szpatułką.
Mieszając w ten sam sposób, wlej śmietanę.
Wlej masę na podstawę.
Piecz sernik najpierw przez 15 minut w 200 stopniach.
Zmniejsz temperaturę do 110, umieść pojemnik z wodą na dnie i piecz przez kolejne 70-80 minut.
Pozostaw sernik na godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku.
Następnie schłodź go na stole i włóż na noc do lodówki.