kiszone ogórki z cebulą na zimę

20 min
8 porcji
Ogórki kiszone z cebulą na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Trudno sobie wyobrazić zimową ucztę bez przepysznych pikli. Jeśli masz dość gotowania ich w zwykły sposób, czas wypróbować nowy przepis. Możesz konserwować ogórki kiszone z cebulą. Warzywa zachwycą niezwykłym aromatem i smakiem.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • cebula - 300 g
  • czosnek - półgłówki
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • kolendra - 0,5 łyżeczka
  • nasiona gorczycy - 0,5 CZ. l.
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • ocet - 80 ml
  • cukier - 40 g
  • Sol - 40 g
  • woda - 1,8 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.

Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.

Złóż zioła, przyprawy, cebulę, czosnek i ogórki do słoików.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na pół godziny.

Odcedź do garnka, ponownie zagotuj i wlej do słoików z warzywami.

Po 20 minutach odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.

Gotuj przez 1 minutę, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlej marynatę do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy