Trudno sobie wyobrazić zimową ucztę bez przepysznych pikli. Jeśli masz dość gotowania ich w zwykły sposób, czas wypróbować nowy przepis. Możesz konserwować ogórki kiszone z cebulą. Warzywa zachwycą niezwykłym aromatem i smakiem.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- cebula - 300 g
- czosnek - półgłówki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 0,5 CZ. l.
- czarny pieprz - 4 groszek
- ocet - 80 ml
- cukier - 40 g
- Sol - 40 g
- woda - 1,8 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Złóż zioła, przyprawy, cebulę, czosnek i ogórki do słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na pół godziny.
Odcedź do garnka, ponownie zagotuj i wlej do słoików z warzywami.
Po 20 minutach odcedź do rondla, dodaj cukier i sól.
Gotuj przez 1 minutę, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlej marynatę do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy