Keczup może nie być tylko pomidorem! Ten prosty przepis pomoże przygotować niezwykły słodko-kwaśny sos jagodowy. Dziś przygotujemy pikantny domowy keczup z ... agrestu! Idealny do dań mięsnych i pieczonego drobiu. Smakosze na pewno to docenią!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, spłucz, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu. Następnie przetrzyj zmiękczone jagody przez drobne sito.
Włóż masę jagodową do ognia i przy minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, moczyć przez 30-40 minut.
Ostra papryka obierz nasiona i drobno posiekaj. Posiekaj czosnek.
Opłucz kolendrę, bazylię, liście selera i chrzanu, osusz i drobno posiekaj.
Dodaj sól, cukier, posiekane zioła, posiekany czosnek i ostrą paprykę do wrzącej masy jagodowej. Dobrze wymieszaj i gotuj sos przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.